Chiar dacă au devenit tot mai populare în ultimii ani printre preferințele românilor, instituțiile financiare nebancare, cunoscute și sub denumirea de IFN-uri, se bucură încă de o ușoară reticență din partea unora, asta cel mai probabil din cauza unor mituri sau preconcepții care cicurlă neexplicate suficient de clar.
În realitate, instuțiile financiare nebancare serioase vin cu soluții de creditare rapide și avantajoase, pentru toate tipurile de clienți. De la accesarea unui credit de nevoi personale pe termen mic sau mediu, utilizarea optimă a unei linii de credit sau obținerea unor împrumuturi cu valoare mare sunt doar câteva dintre produsele financiare pe care le poți găsi pe piața din România.
În acest articol vom încerca să explica cele mai des întâlnite mituri și preconcepții în ceea ce privesc instituțiile financiare nebancare.
Mitul 1 – IFN-urile nu sunt legale
Absolut greșit! O instituție financiară nebancară este o societate care funcționează 100% legal și se supune regulilor și legislației în vigoare. Activitatea IFN-urilor este reglementată de BNR, iar unele dintre acestea figurează și în registrul special BNR.
Mitul 2 – IFN-urile acordă credite în condiții mai lejere decât băncile
Adevărat! Comparativ cu creditele acordate de instituțiile bancare, condițiile de eligibilitate ale IFN-urilor sunt mult mai permisive, poate chiar și mai puțin ca număr de verificări. În cele mai multe cazuri, principalele condiții de eligibilitate sunt vârta, care trebuie să fie cuprinsă între 20 și 75 de ani, veniturile realizate și declarate la ANAF, care ar trebui să fie de minim 1000 lei/luna, si vechimea minima la ultimul loc de muncă de doar 3 luni. Dacă ești cetățean român și îndeplinești condițiile menționate anterior, poți aplica la un credit rapid doar cu buletinul la MaiMaiCredit IFN și vei primi răspunsul în cel mai scurt timp. Uneori, poți obține creditul și în 15 minute!
Tot în ceea ce privește lejeritatea condițiilor de creditare, la un IFN poți aplica și dacă ai istoric de creditare negativ (figurezi în BC cu istoric negativ).
Iar ca proces de aplicare, ai nevoie doar de buletin și o poză selfie. Aplici online, pe platforma instituției și după analiza cererii și a documentelor încărcate, primești răspuns.
Mitul 3 – IFN-urile au cea mai mare dobândă din piață
Parțial adevărat. De ce? În comparație cu băncile, este adevărat că IFN-urile au o dobândă mai mare, dar asta pentru a-ți putea oferi acea lejeritate la condițiile de acordare (care vine la pachet cu un risc pentru creditor) și rapiditatea procesului de aplicare și obținerea creditului. Dacă pui preț pe timp sau dacă îndeplinești parțial condițiile de creditare solicitate de bănci, atunci afirmația aceasta nu mai este valabilă. Totuși, și în rândul IFN-urilor, dobânda diferă de la o instituție la alta și de la un produs la altul. Așadar, atunci când vrei să soliciți un credit, mai întâi analizează ofertele din piață și compară atent produsul, beneficiile și condițiile de creditare (costuri de analiză dosar, administrare lunară, penalități, dobânzi, comisioane, etc).
Mitul 4 – Durata de aprobare este mare
Greșit! Așa cum spuneam și în paragrafele anterioare, procesul de aplicare este mult simplificat, iar timpul de procesare și creditare se reduce din ce în ce mai mult. La MaiMaiCredit poți obține credit în 10 – 15 minute iar dacă alegi să primești banii direct pe card, aceștia sunt transferați aproape instant după aprobarea creditului.
Mitul 5 – Poți să accesezi doar sume mici și ai o perioadă scurtă de rambursare
Greșit! Piața instituțiilor financiare nebancare din zilele noastre oferă o paletă diversificată de produse financiare. Așadar, în funcție de nevoile tale, poți accesa de la 200 la 10.000 lei, fără a fi nevoie de garanții sau giranți. Ca perioadă de rambursare, în funcție de tipul de credit ales, poți rambursa într-o perioadă scurtă (câteva zile) sau alege credite nebancare în rate și ai până la 60 de rate lunare (5 ani) perioadă de rambursare.Pentru sume mai mari de 10.000 lei condițiile se schimbă puțin.